Omaa ryhtiä tulee ehkä harvemmin pohdittua, mutta raskausaikana moni kiinnostuu omasta ryhdistä ryhdin muutosten sekä niistä johtuvien mahdollisten oireilujen kautta. Raskausaikana on tyypillistä, että ryhti muuttuu kehon painopisteen muuttuessa, relaksiinihormonin löysyttäessä kudoksia sekä vatsalihasten venymisen seurauksena.
Ryhdin huononeminen oireilee usein erilaisin kolotuksin; alaselkä ja niskahartiaseutu ovat koetuksella, voi esiintyä pääkipuja ja huono ryhti voi vaikuttaa myös lantionpohjan toimintaan. Omaan asentoon onkin järkevää kiinnittää huomiota ja aktiivinen asennon korjaaminen, lihaskunnon parantaminen sekä liikkuvuusharjoittelu auttavat ennaltaehkäisemään ja parantamaan ryhdin muutoksia sekä helpottamaan siitä johtuvia haasteita.
Tyypilliset ryhdin muutokset raskausaikana ja miten korjata ne
Raskausaikana on tyypillistä, että polvet yliojentuvat, lantio työntyy eteenpäin, alaselän notko sekä yläselän kyfoosi korostuvat ja pää työntyy eteenpäin. Pienillä simppeleillä muutoksilla saat kuitenkin ryhtiä korjattua, ja ryhtiin onkin hyvä kiinnittää aktiivisesti huomiota mahdollisimman usein arjen keskellä.
Korjaa ryhtiä näillä vinkeillä aina kun muistat:
– Pehmennä polvet
– Käännä lantiota hieman taaksepäin
– Hae keskivartalosta kevyt tuki kuvittelemalla, että nostat alavatsaa hieman ylöspäin
– Avaa rintakehää tuomalla lapoja sekä hartioita kevyesti taakse- ja alaspäin
– Pidennä niskaa ja ohjaa leukaa hieman taaksepäin
Lihaskunto- ja liikkuvuustreenin merkitys ryhdin ylläpitämisessä
Jotta jaksat kannatella hyvää ryhtiä, on lihaskunnon oltava riittävän hyvä. Toisaalta myös kiristävät lihakset saattavat vetää ryhtiä lysyyn, joten myös liikkuvuusharjoittelulla on todellakin paikkansa ryhdin ylläpitämisessä. Esimerkiksi heikot yläselän lihakset eivät jaksa kannatella yläselän ryhtiä, ja jos rintalihakset sen lisäksi vielä kiristää, on ylävartalon ryhtiä vaikeaa pitää hyvänä. Tai jos pakara- ja vatsalihakset ovat heikot ja lonkankoukistajat kireät, alaselän notko helposti korostuu. Usein onkin niin, että jokin lihasryhmä kiristää ja toinen lihasryhmä taas on heikko (tai sekä että), jolloin pelkkä lihaskunnon tai liikkuvuuden parantaminen ei riitä, vaan tarvitaan niitä molempia.
Psst! Mun Instagram-tililtä @ptamandasilver löydät sekä ryhtiä parantavan liikkuvuus- että lihaskuntotreenin!
Edellinen postaus: Lantionpohjan rentouttaminen
Ps. Jos et vielä ole ladannut itsellesi video-ohjattua raskausajan kotitreeniä, voit tehdä sen täältä!
<3: Amanda