Lantionpohjan rentouttaminen

Lantionpohjan treenistä puhutaan paljon, ja aihe on toki äärimmäisen tärkeä. Heikot lantionpohjan lihakset altistavat erilaisille lantionpohjan ongelmille, kuten virtsankarkailulle. Toimiakseen hyvin lantionpohjan täytyy kuitenkin olla myös riittävän elastinen, sillä ylikireä lantionpohja voi sekin altistaa erilaisille lantionpohjan oireille. Etenkin raskausaikana lantionpohjan elastisuuden merkitys korostuu, sillä synnytyksessä on äärimmäisen tärkeää, että lantionpohja on riittävän elastinen ja lantionpohjan rentouttaminen onnistuu. Kun lantionpohja ja sitä ympäröivät lihakset ovat rennot ja elastiset, on vauvankin helpompi päästä tulemaan optimaalisessa asennossa synnytyskanavan läpi.

Lantionpohja ja liikkuvuusharjoittelu

Pelkän lantionpohjan rentouttaminen ei kuitenkaan riitä, sillä meidän kehomme on kokonaisuus, ja lantionpohja on lihaskalvorakenteriden kautta yhteydessä mm. vatsalihaksiin, syviin pakaralihaksiin, sisäreisien lihaksiin, purentalihaksiin ja palleaan. Tämän vuoksi melkeimpä kaikesta liikkuvuusharjoittelusta on lantionpohjan näkökulmasta hyötyä. Jos esimerkiksi sisäreidet kiristää, kiristää se samalla lantionpohjan lihaksia. Siksi koko lantion alueen liikkuvuusharjoittelu, erilaiset rintarangan kierrot, leuan rentouttaminen, purentalihasten hierominen sekä oikea hengitystekniikka ovat asioita, joihin on tärkeää kiinnittää huomiota.

Tietoinen lantionpohjan rentouttaminen

Liikkuvuusharjoittelun ohella on hyvä myös tietoisesti rentouttaa lantionpohjan lihasrakenteita. Lantionpohjaa on yleensä helpoin rentouttaa asennoissa, joissa jalat ovat hieman auki ja lantionpohjalla on tilaa, esim. syväkyykky tai selinmakuulla joogasta tuttu happy baby -asento. Kuitenkin rentouttaminen onnistuu hyvin esimerkiksi ihan seisten lantiota kevyesti pyöritellen.

Monille lantionpohjan rentous on helppo löytää aktivaation kautta. Tunnistamme yleensä rentoutta helpommin tahdonalaisen lantionpohjan jännityksen. Siksi voi olla järkevää rentouttaa lantionpohjaa niin, että jännittää lantionpohjaa aluksi mahdollisimman voimakkaasti muutaman sekunnin ajan, ja päästää sen sitten täysin rennoksi. Lantionpohjan voi kuvitella riippumattona, joka lepää rentona sisäelinten alla. Leuka kannattaa pitää täysin rentona, eli hieman auki. Myös hartiat, keskivartalo ja pakarat ovat rennot.

Lantionpohja toimii yhteistyössä pallean kanssa. Kun hengitämme ulos, pallea rentoutuu ja nousee ylöspäin. Tällöin myös lantionpohjan on helpompi nousta ylöspäin ja aktivoitua. Kun hengitämme sisään, vaikutus on päinvastainen; pallea laskeutuu alaspäin mahdollistaen samalla lantionpohjan rentouttamisen uloshengitystä paremmin. Tämä voi olla hyvä ottaa huomioon lantionpohjaa rentouttaessa.

Mun Instagramtililtä @ptamandasilver löydät erilaisia lantionpohjaa rentouttavia asentoja sekä lantion alueen liikkuvuusharjoitteita. Kannattaa siis käydä myös siellä kurkkimassa lisää, jos aihe kiinnostaa! 🙂

<3: Amanda