Miten löytää aikaa omalle hyvinvoinnille?

Moni nimeää kiireen yhdeksi suurimmista haasteista pitää itsestä huolta ruuhkavuosien aikana. Etenkin työelämään palanneet vanhemmat kokevat itsensä usein kaikkein kiireisimmiksi – eikä suotta. Työ- ja päiväkotipäivän jälkeen lapset tarvitsevat vanhempien läsnäoloa, eikä oma aika ole silloin ensimmäisenä mielessä.

Itsestä huolehtimisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että kaikki vapaa-aika menisi lenkkipolulla tai seuraavan päivän ruokia kokkaillen. Hyvinvointi koostuu pienistä asioista, ja arkiset valinnat muodostavat suuren kokonaisuuden. Teet esimerkiksi ruuan joka päivälle kuitenkin, joten mikset valitsisi sitä hieman terveellisempää vaihtoehtoa?

Näin löydät aikaa omalle hyvinvoinnille

Vaikka meillä jokaisella onkin samat 24 tuntia vuorokaudessa, ei lähtökohdat sen käyttämiseen ole kaikille täysin samat. Pikkulapsiarjessa tuo 24 tuntia kuluu pitkälti muista huolehtien, eikä omiin juttuihin ole niin helppo irtautua. On kuitenkin hyvä miettiä omaa ajankäyttöä; mihin aikasi oikeasti menee? Jos käytät päivässä 20 minuuttia somea selaillen (uskon, että monella meistä pienten lasten vanhemmistakin 20min somea täyttyy mennen tullen), se tekee viikossa 2 tuntia 20 minuuttia. Mieti, jos vapauttaisit tuon ajan johonkin muuhun, kuten liikuntaan, ruokahuoltoon tai rentoutumiseen?

Pyri priorisoimaan asioita järkevästi, suunnittelemaan arkeasi sekä käyttämään aikaa tehokkaasti. En nyt tarkoita sitä, että jokaisen päivän täytyisi olla tarkkaan suunniteltu ja suunnitelmaa täytyisi noudattaa orjallisesti. Edes jonkinlainen suunnitelma auttaa meitä kuitenkin toimimaan ja näin aikaa ei mene joka päivä turhaan jahkailuun ja haahuiluun. Sen sijaan mitä tehokkaammin pakolliset asiat saa hoidettua, sitä enemmän aikaa jää myös itselle tai lapsille.

Tee pieniä asioita oman hyvinvoinnin tukemiseksi. Oli se sitten vartin pikatreeni sillä aikaa kun ruoka on uunissa, päiväunet yhdessä lapsen kanssa tai viisaampi valinta ruokakaupassa. Teemme tuhansia valintoja joka päivä, huolehdimme itsestämme tai emme. Miksi emme siis panostaisi niihin pieniin valintoihin, kun teemme niitä kuitenkin? Itsestä huolehtimisesta tehdään helposti liian vaikeaa, vaikka loppujen lopuksi se ei ole sitä. Karkkipussin jättäminen kaupan hyllyyn ei kuluta sekuntiakaan aikaasi, eikä täysjyväriisin valitseminen valkoisen riisin sijaan. Treenikään ei pakosti vie ylimääräistä aikaa, jos teet sen esimerkiksi ollessasi lasten kanssa leikkipuistossa.

Vietä lasten kanssa aikaa yhdessä liikkuen. Lähde vaunulenkille, treenaa leikkipuistossa tai ota lapsi lisäpainoksi jumppaan. Pelatkaa yhdessä pallopelejä, hyppikää trampoliinilla ja käykää uimahallissa. Liikunta on loistava tapa viettää yhteistä aikaa ja samalla myös lapset omaksuvat liikunnallisen elämäntavan. Toki myös oma aika on tärkeää ja liikunta on helppo tapa ottaa omaa aikaa, mutta lasten ei tarvitse olla este liikkumiselle.

Ja mikä parasta: kun huolehdit itsestäsi, jaksat myös olla virkeämpi vanhempi lapsillesi. Energisyyden myötä koko arki tuntuu helpommalta ja kestät pientä kiirettäkin paremmin. Pieni vaiva siis maksaa itsensä takaisin, korkojen kera!

Lue myös: Kuinka yhdistää liikunta ja ruuhkavuodet?

<3: Amanda