Kuinka yhdistää liikunta ja ruuhkavuodet?

Lapsiperhearki on usein kiireistä, ja helposti me unohdetaankin itsemme ruuhkavuosien keskellä. Väsymys on usein vahvasti läsnä ja liikkumaan lähteminen on hankalaa. Sen kerran kun otamme omaa aikaa ja lähdemme liikkumaan, siitäkin podetaan helposti vähän huonoa omatuntoa. Ihan ensimmäisenä olisikin tärkeää ymmärtää, ettei itsestä huolehtiminen ja sitä kautta myös oman ajan ottaminen ole perheeltä pois. Päinvastoin, lenkiltä kotiutuu todennäköisesti hieman jaksavampi äiti tai isä, ja koko perhe voi taas hieman paremmin. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa meitä jaksamaan lapsiperhearjen kiireet ja haasteet paremmin samalla, kun näytämme jälkikasvullemme hyvää esimerkkiä siitä, miten itseään kannattaa kohdella.

Kuva: Ellinoora Isonahae

Näin yhdistät liikunnan ja ruuhkavuodet

Kahden lapsen aktiivisena äitinä olen oppinut löytämään aikaa liikunnalle, ja haluan jakaa vinkkini myös teille muille vanhemmille!

  • Lapset rattaisiin tai kantoreppuun ja lenkille. Matkalla voi pysähtyä moikkaamaan lampaita, ihastelemaan kukkia tai syömään eväitä. Näin lapsetkin jaksaa lenkin paremmin. Isompi lapsi voi tulla pyörällä mukaan esim. juoksulenkille.
  • Kun lapsi leikkii leikkupuistossa, hyödynnä aika 10 minuutin tehokkaaseen pikatreeniin. Aikaa jää myös lapsen kanssa touhuiluun.
  • Ottakaa lapset mukaan kuntoportaisiin, ulkokuntosalille tai urheilukeskukseen, kun treenaatte yhdessä esim. puolison kanssa. Teette sarjan/patterin vuorotellen, toinen saa tehdä rauhassa samalla kun toinen ottaa happea ja katsoo lasten perään. Toki turvallisuus täytyy muistaa, ettei lapset ole muiden treenaajien tiellä. Tarvittaessa voi ottaa leluja tai vaikkapa pallon mukaan.
  • Pelatkaa perheenä jalkapalloa, hyppikää trampoliinilla, käykää uimahallissa tai vaikka marjastamassa. Loistavaa liikuntaa koko perheelle!
  • Jos mahdollista, valitse kuntosali, jossa on lapsiparkki.
  • Hyödynnä lapsen päiväuniaika treeniin tai tee joogaharjoitus lapsen mentyä yöunille. Jos teet lyhyen harjoituksen, aika jää myös muuhun.
  • Käy lenkillä sillä välin, kun lapsi harrastaa.
  • Älä unohda hyötyliikuntaa, sen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa!

Toki liikkumaan on ihana päästä välillä myös ihan itsekseen. Hanki lapsille hoitaja tai jätä heidät puolison hoiviin, jotta pääset välillä liikkumaan ihan kaikessa rauhassa. Liikunta on loistava tapa ottaa omaa aikaa!
Aina ei myöskään tarvitse huhkia tuntikaupalla, vaan kaikki liike lasketaan! Itse teen todella paljon lyhyitä harjoituksia, sillä muuten ne jäisi helposti kokonaan tekemättä kiireen keskellä.

Lue myös: Sopiva määrä liikuntaa ja liikuntasuositukset

Seuraa somessa: @ptamandasilver

♥: Amanda