Kuten me kaikki varmasti tiedämme, elämä ruuhkavuosien keskellä on usein melko hektistä. Kun tekemistä on paljon ja lapset vaativat jatkuvaa huolenpitoa, sitä helposti unohtaa itsensä. Tämä on toki inhimillistä, mutta myös itsestään olisi tärkeää pitää huolta, jotta arkea jaksaa paremmin pyörittää ja arki tuntuisi mielekkäältä. Mä oon ehdottomasti sitä mieltä, että ruuhkavuosien ei tarvitse olla selviytymistä päivästä toiseen, vaan se aika voi olla myös ihanaa. Ruuhkavuosilla jo sanana on melko negatiivinen kaiku, mutta kun muistaa huolehtia myös itsestään, jaksaa noistakin vuosista nauttia paremmin. Terveellisten elintapojen ja liikunnan hyödyt heijastuvat koko perheeseen.
Me kaikki tiedämme, miten tärkeää liikunnan harrastaminen on. Liikunnan hyödyt terveyteen ovat merkittävät, esimerkiksi monien (elintapa)sairauksien riskin pieneneminen. Mutta mä halusin tehdä nyt erityisesti meille ruuhkavuosia eläville oman listan, joka toimii samalla lempeänä muistutuksena huolehtia myös itsestä.
1. Jaksaminen arjessa paranee
Kun pidämme omasta toimintakyvystä ja fyysisestä kunnosta huolta, jaksamme paremmin ottaa arjen haasteet vastaan. Lapsiperhearki on fyysisesti kuormittavaa; olemme paljon jalkeilla, nostamme ja kannamme lapsia, ulkoilemme, siivoamme, laitamme ruokaa ja niin edelleen. Kun fyysinen kunto on hyvä, tämä kaikki sujuu jouhevammin, eikä olo ruokakaupan tai lapsen uhmakohtauksen jälkeen ole kuin jyrän alle jäänyt.
2. Nukut paremmin
Vaikka yöunet eivät lapsiperhearjessa aina ole priimaa, on sillä valtava merkitys, nukutko ne vähäiset tunnit levottomasti pyörien vai levollista, syvää unta. Kun liikuntaa tulee päivän aikana riittävästi, unen laatu paranee ja jaksat paremmin.
3. Liikunta virkistää mieltä
Liikunta vapauttaa meissä mielihyvähormoneja ja virkistää. Lyhyenkin treenin jälkeen mieli on kirkkaampi ja ajatus juoksee paremmin. Säännöllisesti liikuntaa harrastavat sairastuvatkin harvemmin masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin kuin vähän liikkuvat. Jos pääset liikkeelle yksin ilman lapsia, toimii liikunta samalla loistavasti omana aikana, jolloin aivot saa laittaa narikkaan ja keskittyä pelkästään itseen ja omaan tekemiseen.
4. Näytät lapsille hyvää esimerkkiä
Kun liikut yhdessä lapsen kanssa, oppii lapsikin samalla liikunnallisen elämäntavan. Lapsena opitut elintavat kantavat yllättävän pitkälle – niin hyvässä kuin pahassakin. Yhdessä liikkuminen on siis loistava mahdollisuus vaikuttaa lapsen koko loppuelämään. Sitäpaitsi yhdessä liikkuminen on hauskaa ja lapselle tärkeää aikaa vanhemman kanssa!
5. Säästyt ylimääräisiltä vaivoilta
Kun olet fyysisesti hyvässä kunnossa, vältyt todennäköisemmin myös erilaisilta tuki- ja liikuntaelinvaivoilta. Arjen kuormitus saattaa olla hyvinkin yksipuolista ja saada kropan jumiin, ja säännöllinen liikunta on siihen todella hyvä vastaisku. Kannattaa siis pitää hapenottokyvyn lisäksi myös omasta lihaskunnosta huolta; tee lihaksia vahvistavia sekä liikkuvuutta lisääviä harjoitteita mielellään joka viikko.
Ja hei, liikunnan ei todellakaan tarvitse olla mitään tuntikausien huhkimista. Lyhyt treeni tai jo muutama kyykky ja punnerrus siellä täällä riittää! Oletko koskaan kyykännyt hampaita harjatessa?
Lue myös: Viiden liikkeen hiekkalaatikkotreeni
<3: Amanda