Neljä pientä muutosta, jotka tekemällä voit paremmin

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on aihe, josta moni tekee oman pään sisällä turhan monimutkaista toteuttaa. Me tavoitellaan helposti täydellisyyttä ja kun emme siihen yllä, on helpompi vain antaa olla. Kuitenkin jo muutama pieni muutos riittää kohentamaan omaa hyvinvointia huomattavasti ja jaksamaan paremmin lapsiperhearjessa.

1. Panosta uneen

Mene ajoissa nukkumaan. Unen voi ajatella olevan perusta meidän hyvinvoinnille: väsyneenä mieli on maassa ja järkevien valintojen tekeminen on vaikeaa. Etenkin pikkulapsiarki kuitenkin helposti haastaa omia yöunia, mutta sitä suuremmalla syyllä siihen panostaminen on enemmän kuin tarpeen. Omasta iltahetkestä ei kuitenkaan tarvitse kokonaan luopua, mutta sitä kannattaa lyhentää, jotta myös unelle jää aikaa. Kun menet ajoissa nukkumaan, ei ole katastrofi, vaikka yöhön mahtuisikin lapsen kanssa valvomista.

2. Ota tyhjää tilaa kalenteriin

Hyvinvoinnin ei kuulu olla suoritus muiden arjen velvollisuuksien joukossa. Fyysisestä hyvinvoinnista on toki hyvä pitää huolta, mutta psyykkinen hyvinvointi on vähintäänkin yhtä tärkeää. Jos me juoksemme jatkuvasti kello kaulassa paikasta toiseen emmekä ehdi ikinä pysähtyä, voimmeko voida kovin hyvin? Fyysinen ja psyykkinen sekä sosiaalinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, eikä mitään niistä voi jättää pois. Kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii nuo kaikki kolme tekijää, sillä ne tukevat toinen toisiaan ja jos yksi noista pilareista romahtaa, vaikuttaa se isosti meidän vointiin.

3. Juo riittävästi vettä

Juo vettä noin 1,5-2 litraa päivässä. Jos imetät, lisää vedenjuontia suunnilleen saman verran, kuin mitä vauva syö. Riittävä veden juominen tukee terveyttä ja on helppo toteuttaa. Se puhdistaa kehoa, kiihdyttää aineenvaihduntaa, auttaa painonhallinnassa sekä parantaa vastustuskykyä näin muutamia mainitakseni. Pidä vesipulloa mukanasi, sen avulla on myös helppo seurata omaa vedenkulutusta. Yli tarpeen ei kuitekaan tarvitse tai edes kannata juoda.

4. Ota 8 000 askelta päivässä

Riittävä fyysinen aktiivisuus vähentää monien eri sairauksien riskiä. Aiemmin puhuttiin 10 000 askeleesta päivässä, mutta uusimpien tutkimusten mukaan jo 8 000 askelta riittää edistämään terveyttä. Askeleita tulee otettua huomaamatta ihan tavallisen arjen lomassa, kuten kotitöiden ohella sekä lasten kanssa ulkoillessa. Voit lisätä omaa askelmäärääsi vaihtamalla hissin rappusiin, kävelemällä lyhyet matkat autoilun sijaan, tauottamalla istumista ja ulkoilemalla lasten kanssa.

Lue myös: Miten löytää aikaa omalle hyvinvoinnille?

<3: Amanda