Jaksaminen lapsiperhearjessa

Jaksaminen lapsiperhearjessa on aihe, joka puhututtaa meitä vanhempia melko paljon, eikä suotta. Arki on usein työlästä, kun siihen kuuluu lapsista huolehtiminen, työt, kodin ylläpito, perheenjäsenten harrastukset ja itsestäkin olisi hyvä pitää huolta. Lisäksi meidän yhteiskunta on melko suorituskeskeinen, joten ei ihme, että jaksaminen on toisinaan kortilla.

Tässä artikkelissa puhun nimenomaan arjen kuormituksista palautumiseen yleisellä tasolla, enkä ainoastaan esimerkiksi liikuntasuorituksista palautumisesta. Kaikki toiminta vaikuttaa meidän kantamaan kuormaan; siinä missä tiukka työtilanne lisää kuormitusta, myös raskas liikunta lisää kehon stressitasoja.

Miten tunnistaa omat rajat?

Oman kehon ja mielen kuuntelu sekä omien rajojen tunnistaminen ovat äärimmäisen tärkeässä roolissa, kun puhutaan arjessa jaksamisesta. Meidän keho on todella viisas; se reagoi esim. ylikuormitukseen herkästi silloinkin, kun emme sitä vielä mielen tasolla ole huomanneet. Alkuun kehon viestit ovat melko hienovaraista vihjailua siitä, että jaksaminen on alkanut kärsiä. Jos emme huomaa noita viestejä ja paahdamme jatkuvasti tukka putkella eteenpäin, tulee seinä vastaan ennemmin tai myöhemmin.
Toki elämässä tulee kausia, kun kuormitus on korkeammalla. Väliaikaisena tilanteena tämä ei haittaa, se on elämää, mutta tilanteen ei kannata antaa jatkua loputtomiin.

Kehon ja alitajuisen mielen hienovaraisia vihjeitä liiallisesta kuormituksesta voi olla hankala tunnistaa, sillä ”oireet” ovat hyvin moninaiset yksilöstä riippuen. Kuitenkin yleisiä merkkejä ovat mm. väsymys, ärtyneisyys, motivaation puute ja suoliston ongelmat. Mitä paremmin tunnemme itsemme ja mitä enemmän keskitymme kuuntelemaan omaa kehoamme ja sen viestejä, huomaamme myös herkemmin, jos jokin ei ole kunnossa.

Miten panostaa omaan jaksamiseen?

Kuten aiemmin sanoin, omien rajojen jatkuva venyttäminen kostautuu ennemmin tai myöhemmin. Tämän vuoksi on tärkeää laittaa arjen tuomaa kuormitusta pois sitä mukaa kun sitä tulee. Tällöin oman palautumisen ja jaksamisen takaamiseen riittää yleensä melko pienetkin asiat, kunhan niitä löytyy arjesta usein. Joka päivästä olisi hyvä löytyä vapaa-aikaa, jolloin ei tarvitse erityisesti miettiä velvollisuuksia. Rento hengailu lasten kanssa tai rentoutuminen esim. lasten uniaikaan ovat tärkeitä latautumishetkiä. Jos päivät ovat jatkuvaa säntäilyä ja kello kaulassa juoksemista, ei palautumiselle ole sijaa ja jaksaminen alkaa kärsiä.

Ensimmäiseksi olisi hyvä tarkastella omaa arkea rehellisesti. Kuinka paljon sieltä löytyy aikatauluja ja velvollisuuksia? Minkä verran on vapaa-aikaa? Entä kuinka paljon jää aikaa varsinaiselle rentoutumiselle sekä nukkumiselle?
Tämän jälkeen on hyvä pohtia, miltä arki itsestä tuntuu. Onko olo virkeä, energinen ja hyväntuulinen? Miten keho voi? Jos huomaat olevasi ylikuormittunut, pohdi, mistä asioista arjessa luovut, mitä vähennät ja mitä kevennät. Voisiko jollekin työprojektille sanoa ei? Entä voisiko kotitöiden tekemistä vähentää (kyllä, tämäkin mahdollista!)? Olisiko viikon treenimäärää hyvä vähentää tai liikuntasuorituksia keventää?
Fakta on, että kuormittuneena jotakin täytyy muuttaa. Ja nimenomaan vähentää tai luopua kokonaan.

Palautumistakin voi lähteä suorittamaan. Tästä syystä ole itsellesi rehellinen; onko oma palauttava toiminta itselle oikeasti palauttavaa? Onko se sellaista, missä keho ja mieli voivat aidosti päästää irti suorittamisen oravanpyörästä? Koska olemme yksilöitä, palaudumme hyvin eri tavoin. Siinä missä toinen saa akut ladattua joogatunnilla, toiselle se on vain kuormitusta lisäävä aikataulu muiden aikataulujen joukossa.

Miten sä palaudut?

Lue myös: 6 x jaksa paremmin lapsiperhearjessa

<3: Amanda