6 x jaksa paremmin lapsiperhearjessa

Miltä elämä tuntuisi, jos voisit olla pääasiassa energinen vanhempi lapsillesi? Jos arki ei tuntuisi oravanpyörältä, josta hädin tuskin selviää, vaan jokaisesta päivästä voisi aidosti nauttia? Jos jaksaisit useammin olla se vanhempi, joka ottaa kiukut vastaan edes vähän tyynemmin ja joka pystyisi vähän useammin laskea kymmeneen? Ja jaksaisit tämän kaiken lisäksi vielä pitää itsestäsi parempaa huolta?

Tiedätkö, nuo on asioita, jotka on ihan täysin saavutettavissa. Kyllä, luit oikein. Myös sinun on mahdollista saavuttaa nuo asiat ja jaksaa paremmin keskellä kiireisimpiä ruuhkavuosia, jos vaan sitä todella haluat.
Oletko huomannut, että me eletään helposti tulevaisuudessa? ”Sitten kun lapset ovat isompia”, ”sitten kun lapset muuttavat pois kotoa” tai ”sitten kun olen eläkkeellä”. Ja sitten kun tuo kuuluisa ”sitten kun” koittaa, meillä onkin jo uusi ”sitten kun”. Mitä jos pystyisitkin nauttia juuri tästä hetkestä ja tästä päivästä? Juuri sellaisena kun se meille annetaan. Nauttia siitä ajasta, kun lapset ovat pieniä ja voida itsekin hyvin ilman, että tarvitsee jatkuvasti elää tulevaisuuden haavekuvissa ja sitten ehkä myöhemmin haikailla näitä aikoja, kun lapset olivat pieniä ja koti oli täynnä iloista elämää.

Välihuomautuksena: Muista, että aina ei tietenkään voi olla hyvä päivä eikä kukaan ole aina jaksava ja energinen. Jos kuitenkin fiilis tuntuu jatkuvasti nuutuneelta, kannattaa pyrkiä löytämään keinoja olon parantamiseen. Vaikka sulla olisikin pieniä lapsia, niin sulla on myös oikeus omaan elämään. Sulla on oikeus jahdata omia unelmia ja tehdä niitä asioita, jotka on sulle merkityksellisiä. Ei ainoastaan vanhempana, vaan ihan pelkkänä Sinuna. <3

Jaksa paremmin x 6

Opettele elämään hetkessä. Pienet lapset ovat tässä yleensä melko hyviä; eivät he murehdi menneitä tai stressaa tulevaa. Pyri näkemään niitä asioita, mitkä juuri tänään on hyvin ja mistä asioista voit tänään juuri tässä hetkessä olla kiitollinen.

Pidä itsestäsi huolta. Löydä keinoja huolehtia itsestäsi lapsiperhearjen keskellä. Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka paljon meidän omat elintavat vaikuttavat meidän jaksamiseen? Kun pyrit menemään ajoissa nukkumaan, syöt säännöllisesti sekä ravitset kehoasi terveellisellä ruualla ja huolehdit, että kehosi saa riittävästi liikettä, vireystilasi kohenee huomaamatta. Jos et usko, niin kokeile.

Ota rohkeasti omaa aikaa. Etenkin me äidit ollaan aika mestareita pistämään oma hyvinvointimme syrjään ja tekemään kaikkemme perheemme eteen. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, kuinka iso vaikutus vanhemman hyvinvoinnilla on myös lasten hyvinvointiin? Jokainen tarvitsee välillä omaa aikaa, jolloin ei tarvitse olla vastuusta muista kuin itsestään.

Kuuntele itseäsi ja omaa kehoasi. Mitä sun keho ja mieli haluaa sulle viestittää? Kuuntele ja myös vastaa noihin viesteihin niin hyvin kuin pystyt ja sitä kautta myös jaksa paremmin. Tää vaatii opettelua, mutta kokemuksesta voin kertoa, että on kaiken sen vaivan arvoista.

Pyri ajattelemaan positiivisesti. Kun kiinnität huomiosi hyvään, se lisääntyy. Meidän mielellä on todella iso vaikutus meidän vireystilaan. Jos päätät, että tänään on hyvä päivä väsymyksestä huolimatta, todennäköisesti se myös pitää paikkansa ja olet virkeämpi. Jos taas annat mielesi rypeä harmaudessa etkä edes yritä nähdä päivässä mitään hyvää, on olosi varmasti aika ankea ja väsynyt.

Tavoittele omia unelmiasi. Millaisia unelmia ja haaveita sulla on? Miten haluat tätä elämää elää? Älä anna niiden hukkua ruuhkavuosien alle, vaan elä rohkeasti myös omaa elämääsi, vaikka sinulla onkin pieniä lapsia. Vanhemmuus ei tarkoita sitä, että oma elämä loppuu tai menee pauselle. Vaikka olet vanhempi, olet myös ihan vain Sinä.

Lue myös: Suoritus nimeltä vanhemmuus

<3: Amanda