Hyvinvointi on aihe, jota me helposti lähdetään suorittamaan ja jolle lataamme herkästi erilaisia odotuksia ja oletuksia. Kun puhutaan hyvinvoinnista ja itsestä huolehtimisesta, ajattelemme herkästi, että se vaatii kovaa panostamista, itsekuria ja uhrautumista. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin, vaan pienet valinnat ja teot merkitsevät kaikkein eniten.
Älä suorita hyvinvointia
Hyvinvointi ei siis vaadi suuria ponnisteluja tai kovaa itsekuria, vaan tällainen ajattelutapa saattaa jopa kääntyä itseään vastaan. Jos hyvinvoinnista tulee suoritus, voi hyvinvoinnin liiallinen tavoittelu vain viedä kauemmaksi hyvästä olosta. Siispä pienet asiat ovat niitä, jotka merkitsevät eniten. Teemme päivittäin tuhansia päätöksiä, joista suurin osa on pieniä, jopa merkityksettömän tuntuisia. Kuitenkin päätösten määrä on niin valtava, että niistä koostuu iso kokonaisuus. Päätökset ja teot myös vaikuttavat toisiinsa: jos päätät mennä illalla tuntia aiemmin nukkumaan, saat nukuttua pidemmät yöunet, heräät virkeämpänä ja jaksat tehdä hyviä päätöksiä seuraavanakin päivänä.
Hyvinvointi ei ole pelkästään fyysistä hyvinvointia. Todella suuri merkitys on myös mentaalipuolella: sillä, miten huolehdit esim. stressinhallinnasta ja palautumisesta. Fyysinen sekä psyykkinen puoli vaikuttavat suuresti toisiinsa, ja siksi kumpaakaan ei voi nostaa toista tärkeämmäksi. Tämän vuoksi on myös tärkeää, ettei hyvinvointia lähde suorittamaan. On tärkeää löytää sopiva tasapainon fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin välillä. Tällöin omasta fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on joustavaa, eikä aiheuta stressiä. Jos elämässä on työ, lapset, puoliso, ystävät sekä koti ja sen ylläpito, täytyy itsestä huolehtiminen sovittaa elämään niiden mukaan.
Löydä kultainen keskitie
Hyvinvointi siis myös tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Meillä on erilaisia elämäntilanteita ja resursseja itsestämme huolehtimiseen eikä ole myöskään olemassa yhtä oikeaa tapaa voida hyvin. Siinä missä ruisleivän syöminen lisää huomattavasti toisen hyvinvointia, voi toinen saada siitä hankalia oireita.
Eli sen sijaan, että kaiken pitäisi olla täydellisen hyvinvointia tukevaa, voisimmeko pyrkiä löytämään kultaisen keskitien? Jonain päivänä irtokarkkien syöminen sohvalla on juuri se asia, joka omaa hyvinvointia lisää siinä hetkessä eniten. Toisinaan se on taas lyhytkin treeni, joka saa hyvän olon aikaan. Etsi itsellesi sopiva tasapaino ja joustavuus ruokailussa sekä liikunnassa, panosta lepoon ja palautumiseen resurssiesi mukaan ja keskity nauttimaan elämästä.
Konkreettisia pieniä hyvinvointitekoja voi olla esim. salaatin tekeminen lounaan kaveriksi, lyhyt happihyppely kesken työpäivän tai pienet päiväunet lapsen päiväuniaikaan. Toisinaan taas tarvitsemme ystävien tapaamista, rentoutumista hyvän ruuan äärellä tai maailman parantamista yömyöhään.
Mitä jos siis tästä eteenpäin panostaisimme pieniin hyvinvointitekoihin ja ymmärtäisimme myös, että aina se paras hyvinvointiteko ei ole tehokas treeni tai terveellinen salaatti. Hyvinvointi kun on niin paljon muutakin.
Ps. Teen Instagram-tililleni @ptamandasilver hyvinvointijoulukalenterin, joka on tarkoitettu erityisesti tukemaan pienten lasten vanhempien hyvinvointia <3 Nähdään siis siellä pienten päivittäisten hyvinvointitekojen parissa!
Lue myös: Positiivinen kierre ja miten saada se päälle?
<3: Amanda