Univaje ja terveelliset elämäntavat

Univaje ja väsymys tulevat monille tutuiksi ruuhkavuosien aikana, mutta miten pitää yllä terveellisiä elämäntapoja? On katkonaisia ja liian lyhyeksi jääviä yöunia, eikä päivälläkään välttämättä ole mahdollisuutta ottaa päiväunia.

Uni on yksi ihmisen perustarpeista. Itse ajattelen sen tietynlaisena pohjana muulle hyvinvoinnille: virkeinä ja hyvin levänneinä jaksamme tehdä järkeviä valintoja, jotka tukevat fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia entisestään. Miten itsestään sitten jaksaa pitää huolta niinäkin aikoina, kun väsymys on arjessa jatkuvasti läsnä?

Kuva: Ellinoora Isonahae

Anna itsellesi lupa levätä

Ihan ensimmäisenä haluan muistuttaa, että väsyneenä on ok ja erittäin suositeltavaakin ottaa rennommin. Univaje on keholle kuormittavaa, ja esim. raskas liikunta lisää tuota kuormitusta entisestään. Liikkua kannattaa, mutta kevyesti. Rauhallinen kävelylenkki tai jooga virkistävät kehoa ja mieltä, mutta eivät rasita jo valmiiksi väsyneenä liikaa. Myös lasten kanssa ulkoilu antaa keholle liikettä ja raitista ilmaa.

Väsyneenä ei välttämättä kannata väkisin siivota koko kotia lattiasta kattoon, tehdä ruokaa ja pyykätä. Toki kotitöitäkin on tehtävä, mutta pyri priorisoimaan järkevästi. Voisiko tiskit laittaa samalla, kun lapset leikkii ja mahdolliseen päiväuniaikaan ottaa itsekin torkut? Pyri etsimään omasta arjesta sopivia lepohetkiä. Jos lapset eivät enää nuku päiväunia tai nukkuvat ne päiväkodissa, voisiko heille antaa jotain mieluisaa tekemistä ja pötkähtää itse hetkeksi sohvalle (toki lasten ollessa hereillä kannattaa itse pysytellä valveilla, mutta levon ei aina tarvitse olla nukkumista jos siihen ei ole mahdollisuutta).

Kuva: Ellinoora Isonahae

Keskity riittävään syömiseen

Entä ruokailu? Itse ainakin huomaan väsyneenä herkemmin etsiväni kaapeista jotain hyvää naposteltavaa. Pyri pitämään väsyneenäkin kiinni säännöllisestä ateriarytmistä ja syö itsesi sopivasti kylläiseksi. Tämä on ehdottomasti tärkein tapa pitää verensokeri tasaisena, energiatasot korkealla ja epäterveelliset mieliteot minimissä. Kun lapset syövät, syö silloin itsekin. Usein olemme melko tarkkoja lasten säännöllisestä ruokailusta, joten kun oman ruokailun hoitaa siinä samassa, tulee itsekin syötyä säännöllisesti. Bonuksena mukava yhteinen ruokailuhetki!
Mulla on tapana pitää kaapit tyhjillään herkuista. Silloin niitä ei tule myöskään syötyä ihan jatkuvasti. Se minkä tuot kaupasta kotiin, päätyy hyvin suurella todennäköisyydellä myös suuhun ja vatsaan saakka 🙂
Ja jos se herkkuhammas siltikin kolottaa, niin muista, että kohtuullinen herkuttelu silloin tällöin on erittäin ok. Halutessasi voit vaihtaa suklaapatukan johonkin hieman terveellisempään vaihtoehtoon.

Mene ajoissa nukkumaan

Kun lapset sitten viimein saadaan illalla nukkumaan, kaadut väsyneenä sänkyyn? Useimmiten tässä kohtaa alkaa vanhempien oma aika. Väsymyksestä huolimatta ilta venyy iltateetä hörppiessä, jutellessä niitä näitä puolison kanssa tai pläräillessä somea. Yhtäkkiä kello on 23, koira on käyttämättä, pitää käydä suihkussa, pakata seuraavan päivän eväät töihin ja laittaa pesukoneessa odottavat pyykit narulle. Kuulostaako tutulta? Mä ainakin myönnän, että kuulostaa. Oma aika on äärimmäisen tärkeää, mutta mä väitän, että uni menee sen edelle. Omasta ilta-ajasta ei tarvitse luopua kokonaan, mutta mitä jos sitä vähän lyhentäisi? Niin, että aikaa nukkumiseen jäisi edes 8 tai mielellään jopa 9 tuntia (siitä toki miinustuu vielä mahdolliset yöherätykset)? Suosittelen kokeilemaan, mä nimittäin oon alkanut harrastaa tätä, ja oon pikkuisen eri ihminen kuin rättiväsyneenä!

Muista olla itsellesi armollinen

Ja tärkeimpänä: muistathan olla itsellesi armollinen? Usein olemme itsellemme melko vaativia. Ehkä vähän kliseistä, mutta mitä sanoisit parhaalle ystävällesi, jos hän koittaisi selvitä lapsiperhearjesta surkeilla yöunilla? Tuskin ainakaan läväyttäisit pitkää vaatimuslistaa hänen nenänsä eteen, joten miksi tekisit sitä myöskään itsellesi?

Lue myös: Voinko syödä samaa kotiruokaa lasteni kanssa?

<3: Amanda