Terveellinen ruokavalio: riittää kun otat nämä huomioon

Mä oon tehnyt töitä hyvinvointialan yrittäjänä 20-vuotiaasta, eli noin kuusi vuotta. Siihen aikaan on mahtunut paljon, ja olen huomannut, että terveellinen ruokavalio tarkoittaa monille aika eri asioita. Me saadaan paljon vaikutteita ympäristöstämme, kuten mediasta ja ihmisiltä, joita tapaamme. Nykyään tiedon puute ei ole ongelma, päinvastoin. Tietoa tulee kaikkialta, ja toisinaan on hankala olla lähdekriittinen tai ymmärtää, mikä tieto on oleellista ja mikä taas ei. Kokonaiskuvaa voi olla hankala hahmottaa: mikä tieto on oikeasti perustavanlaatuinen ja mikä taas menee enemmän hifistelyn puolelle.

Tästä syystä on hyvä välillä palauttaa ihan perusasioita mieleen. On turhaa viilata jotain yksittäistä asiaa, jos kokonaiskuva ruokailun suhteen ei ole hallussa. Ylipäätään pikkujuttujen viilaaminen ei tavalliselle kuntoliikkujalle ole välttämättä tarpeellista, ellei esim. jokin sairaus pakota siihen. Perusjutut riittää, ja niillä on kaikkein isoin vaikutus meidän omaan terveyteen. Ylipäätään terveellinen ruokavalio on helpompi rakentaa ja sitä ylläpitää, kun ei tarvitse tarttua pikkujuttuihin.

Terveellinen ruokavalio: riittää, kun otat nämä huomioon

  1. Säännöllisyys on kaiken perusta. Kun syömme säännöllisesti noin 3 tunnin välein, kiljuva nälkä sekä mieliteot pysyy loitolla ja verensokeri tasaisena. Tämä auttaa meitä valitsemaan viisaasti, kaikki tietää mitä tapahtuu, kun menee nälkäisenä kauppaan!
  2. Käytä aterioiden koostamisessa hyväksesi lautasmallia. Täytä 1/4 lautasesta laadukkaalla hiilihydraatin lähteellä, 1/4 proteiinin lähteellä ja 1/2 kasviksilla. Lisäksi nappaa mukaan peukalon kokoinen annos pehmeitä rasvoja, kuten kasviöljyä, avokadoa, pähkinöitä, siemeniä tai rasvaista kalaa.
  3. Syö päivittäin puoli kiloa kasviksia, eli 5-6 kourallista. Kasviksista saat välttämättömiä vitamiineja ja hivenaineita sekä lisäksi ne auttavat painonhallinnassa täyttämällä vatsaa ja tasaamalla verensokeria.
  4. Juo vettä janoon. Riittävä määrä on noin 2-3 litraa, mutta sitä kaikkea ei tarvitse juoda. Noin puolet nesteen määrästä tulee ruuasta eli riittää, kun juot 1-1,5 litraa.
  5. Myös herkuttelu on sallittua! Herkut kuuluu elämään ja tärkeintä on, että isossa kuvassa ruokavalio on kunnossa.

Eli oikeasti – näin helppoa se on. Ei tarvitse hifistellä, ylianalysoida tai jakaa ruokia terveellisiin tai epäterveellisiin. Perusruoka säännöllisesti syötynä riittää, siihen päälle vähän vettä sekä kasviksia ja terveellinen ruokavalio on koostettu!

Lue myös: Voinko syödä samaa kotiruokaa lasteni kanssa?

<3: Amanda