Mä oon ollut ennen se tyyppi, joka menee kauppaan miettimättä mitä tarvitsee ostaa ja tekee siis ostoksensa aika pitkälle saman kaavan mukaan. Tulin äidiksi korona-ajan alussa, jolloin aloimme tilaamaan ruuat netistä ja myös viikon ruokalista oli siis pakko suunnitella etukäteen. Tällöin homma muuttui kertaheitolla suunnitelmallisemmaksi, eikä paluuta vanhaan ole ollut. Ruokalistan tekeminen on parhaillaan inspiroivaa ja kun siihen tulee rutiini, se on myös todella nopea tehdä ja puhelimen muistioon on helppo luoda valmiita pohjia kauppa- ja ruokalistaa varten.
Miksi tehdä ruokalista?
- Kun ruuat suunnittelee etukäteen, on helpompi syödä monipuolisesti ja testailla erilaisia reseptejä. Uusien ruokien, reseptien ja makujen testaaminen jää helposti, jos vasta kauppahyllyjen välissä alkaa miettiä, mitä seuraavina päivinä syötäisiin. Tällöin sitä herkästi nappaa ne tutut ja turvalliset ruokatarpeet.
- Kaupassa ei tarvitse ravata jatkuvasti sen takia, että jotain unohtui. Kauppapäivä kerran viikossa riittää, kun ruuat ja myös ruokamäärät miettii etukäteen ja varaa raaka-aineita riittävästi.
- Edellä mainitun kohdan ansiosta säästät halutessasi myös rahaa. Heräteostokset jäävät minimiin kun mahdollisuutta niihin ei ole joka päivä. Etukäteen on usein myös helpompi miettiä, mitkä ruuat tulevat edullisemmiksi.
- Minimoit ruokahävikin. Kun ruokalista on valmiiksi suunniteltu ja ylimääräisiä raaka-aineita ei ole ”varalta” ostettu, tulee ruuat myös tehokkaammin käytettyä. Voit myös hyödyntää jo ruokien suunnittelussa jääkaapissa valmiiksi olevia tuotteita, jotta ne saadaan hyötykäyttöön. Tämä säästää luonnollisesti myös rahaa.
- Säästät aikaa, kun kaupassa ei tarvitse haahuilla jatkuvasti. Ja kun ajatustyön tekee kerralla kunnolla, riittää, että arkena enää toteuttaa suunnitelman, eikä aikaa myöhemmin mene miettimiseen.
Miten suunnittelen?
- Ennen kuin aloittaa ruokalistan tekemisen, on perheen ruokailutottumuksia ja ruuan kulutusta hyvä seurailla ja pohtia. Kuinka monta ruokaa tarvitsee viikossa tehdä? Kuinka monta ateriaa syötte kotona? Kannatteko eväitä mukana esim. töissä ja harrastuksissa? Paljonko teillä menee raaka-aineita aamu-, väli- ja iltapaloihin? Millaista ruokaa haluatte syödä, mihin asioihin haluatte panostaa?
- Mä itse teen ruokalistan ainoastaan lämpimille ruuille. Meillä ei syödä juurikaan kana- tai liharuokia, joten mietin etukäteen, montako kalaruokaa viikosta olisi hyvä löytyä ja kuinka usein syödään kasvisruokaa. Mietin myös, mitkä nuo ruuat on ja etsin tarvittaessa reseptit.
- Sen jälkeen mietin, kuinka monta ateriaa yhdestä ruuasta suunnilleen saa, eli kuinka monta eri ruokaa tarvitsee tehdä. Yleensä meidän 4-henkiselle perheelle riittää viikoksi noin 4 isohkoa satsia, kun mies ja lapset syövät arkena lounaan töissä ja päiväkodissa.
- Lämpimille aterioille oon alkanut miettiä myös kasvislisukkeen etukäteen. Tehdäänkö salaatti, raaste, kasvistikkuja vai mennäänkö keitetyillä vihanneksilla?
- Lisäksi mietin raaka-aineet muutamalle eri aamu-, väli- ja iltapalalle. Yleensä ostetaan perus leipää ja niihin päällisiä, smoothieaineksia, puuroa päällisineen, kananmunia, jogurttia + mysliä, hedelmiä ja kasviksia. Marjoja löytyy valmiiksi pakkasesta, mutta niitä meillä kuluu myös. Toki nämäkin voi miettiä halutessaan etukäteen, mutta me tykätään syödä pienemmät ateriat ihan fiiliksen mukaan. Katsotaan, josko jossain vaiheessa kokeilisi suunnitella etukäteen tarkemmin myös näitä.
- Lopuksi merkkaan kaiken tarvittavan ostoslistaan ja mietin, tarvitseeko kaupasta ostaa vielä jotain muuta.
Mites teillä, tykkäätkö käydä kaupassa ihan fiiliksen mukaan vai onko ostos- ja ruokalista osa sun arkea?
Lue myös: 4 vinkkiä tehokkaaseen ruokahuoltoon
<3: Amanda