Rauhoita yöunet iltarutiinien avulla

Pikkulapsiarjessa me nukumme jatkuvasti ”muiden armoilla”. Jos lapset eivät nuku, emme luonnollisesti nuku mekään. Olen usein kuullut etenkin vauvavuotta elävien vanhempien sanovan (ja toisinaan kokenut tätä itsekin), että joskus pelkkä ajatus yöunille menosta ahdistaa, kun yöunet ovat usein lapsen osalta niin huonoja. Tällöin itselläkin saattaa olla vaikeuksia rauhoittua unille, vaikka olisikin menossa ajoissa nukkumaan. Miten omia iltoja sitten kannattaa pyrkiä rauhoittamaan, jotta unikin tulisi vähän helpommin?

Meidän aikuisten yöuniin vaikuttaa lasten heräilyjen lisäksi mm. stressi (fyysinen ja psyykkinen), unirytmin epäsäännöllisyys, fyysinen passiivisuus, kofeiinipitoisten juomien nauttiminen liian myöhään ja uniympäristön ongelmat (kuten melu, valo, huono tyyny tai patja). Ensin on toki hyvä tarkistaa, että ulkoiset puitteet ovat kunnossa. Sen jälkeen voi lähteä pohtimaan, miten omilla iltarutiineilla voisi vaikuttaa omaan olotilaan rauhoittavasti ja siten myös nukkua paremmin.

Kuva: Johanna Silver

Valitse itsellesi sopivat iltarutiinit

  1. Iltapalan olisi hyvä olla hiilihydraattipitoinen. Syö sopivasti niin, että tunnet olosi kylläiseksi, mutta vältä syömästä itseäsi liian täyteen.
  2. Sulje älylaitteet mielellään pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Niiden valo häiritsee nukahtamista ja lisäksi laitteilta tuleva informaatiotulva saa aivot käymään helposti ylikierroksilla.
  3. Tee jotain rauhoittavaa. Kuuntele rauhallista musiikkia, venyttele, hengittele syvään, lue kirjaa. Kokeilemalla selviää, mikä saa sun yöunet paremmiksi!
  4. Kirjaa huolet ja päässä pyörivät to do -listat ylös. Kirjoittaminen selkeyttää ajatuksia sekä kirkastaa mielen ja antaa aivoille luvan unohtaa yöksi tekemättömät työt.
  5. Älä ota iltarutiinista stressiä. Iltarutiinien kuuluu tuntua mukavilta, eikä niiden kuulu olla mikään suoritettava asia. Ota iltoihisi yksi uusi rutiini kerrallaan ja kokeile, toimiiko se sulla.

Millaiset iltarutiinit sulla on? 🙂

Lue myös: Suoritus nimeltä vanhemmuus

<3: Amanda