Miksi liikkua raskausaikana?

Liikunta ja raskausaika aiheuttaa usein melko ristiriitaisia fiiliksiä etenkin ensimmäistä lasta odottavien keskuudessa. Ainakin itse muistan, että olin esikoista odottaessani todella varovainen liikunnan suhteen. Liikuin kyllä paljon siihen asti kun pystyin, mutta olin todella epävarma siitä, mitä sain tehdä ja mitä en. Neuvolasta neuvo oli, että tiedät itse varmasti paremmin, kun olet liikunta-alan ammattilainen. No, empä tiennyt. Olin valmistunut kaksi vuotta aikaisemmin, eikä opinnoissa oltu käyty raskausaikaa oikeastaan ollenkaan läpi.

Monilla äideillä raskausaika menee todella vähillä liikunnoilla paitsi erinäisten vaivojen vuoksi, myös siksi, ettei tiedetä, miten liikkua turvallisesti. Raskausaika on kuitenkin loistava hetki alkaa harrastamaan säännöllistä liikuntaa sekä jopa kohottaa omaa kuntoa. Seuraavaksi avaankin kaikkia niitä hyötyjä, mitä raskausajan liikunnalla voidaan saavuttaa sekä äidille että vauvalle.

Raskausaika ja liikunta

Ihan ensimmäisenä haluan muistuttaa, että yleensä liikunta raskausaikana on täysin turvallista. Liikunnalla itsessään ei saada normaalisti sujuneessa raskaudessa aikaiseksi keskenmenoja tai muita komplikaatioita, ellei liikuntaan liity esim. vatsan alueelle kohdistuvia kovia iskuja tai putoamisvaaraa. Toki on myös tilanteita, joihin liittyy olennaisesti kaiken ylimääräisen rasituksen minimoiminen, esim. kivuliaat ja/tai tiheät supistukset, verenvuoto, pre eklampsia eli tutummin raskausmyrkytys tai vakava ennenaikaisen synnytyksen riski. Tällöin on luonnollisestikin toimittava lääkärin ohjeistuksen mukaan.

Raskausajan liikunnan hyödyt

  • Vahvat lihakset auttavat kannattelemaan kehoa hyvässä ryhdissä, vaikka kehon painopiste muuttuu. Myös nivelet kaipaavat liikettä ja kehon riittävistä liikelaajuuksista on tärkeää pitää huolta. Tämä edistää hyvän toimintakyvyn säilymistä raskausaikana sekä ehkäisee ja hoitaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
  • Säännöllinen liikunta kohentaa kuntoa.
  • Ehkäisee raskausajan diabetesta tehostaen kehon rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.
  • Hillitsee raskausajan painonnousua.
  • Valmistaa kudoksia synnytykseen ja tekee synnytyksestä helpompaa. Esimerkiksi lantion alueen lihaskireyksien purkaminen ja rentouden opettelu mm. lantionpohjassa helpottaa vauvan liikkumista synnytyskanavassa. Hyvä fyysinen kunto auttaa myös jaksamaan itse synnytyksen.
  • Edistää lapsen kasvua ja kehitystä. Kun äidin syke nousee, myös vauvan syke lähtee nousemaan, jolloin vauvan sydän vahvistuu. Raskausajan liikunnan sanotaankin olevan lapsen varhaista liikuntakasvatusta.
  • Parantaa mielialaa 🙂
  • Nopeuttaa synnytyksestä palautumista. Lantionpohjan ja keskivartalon kudokset joutuvat raskausaikana sekä synnytyksessä koville, ja jos näitä lihaksia on opeteltu aktivoimaan jo raskausaikana, on niiden aktivoiminen myös synnytyksen jälkeen helpompaa. Raskausaikana liikkuneilla myös synnytyksen jälkeinen liikkeelle lähtö voi olla helpompaa.

Lue myös: 5 x miksi liikkua ruuhkavuosina?

<3: Amanda