Koetko, että itsestä huolehtiminen ruuhkavuosiarjessa on hankalaa? On totta, että itsestä huolehtiminen lapsiperhearjessa vaatii enemmän kuin tilanteessa, jossa omaa aikaa on runsaasti. Yleensä me vanhemmat painitaankin aika samankaltaisten asioiden kanssa tämän aiheen äärellä. Aamut täyttyvät huolehtiessa lapset päiväkotiin ja kiirehtiessä itse töihin. Kotiin palatessa siellä odottaa ruuan tekeminen, kotitöiden hoitaminen ja lapsenkin kanssa olisi ihana viettää aikaa ennen yöunille menoa. Aikaa ei ole tuhlattavaksi ja lapsi kaipaa vanhempaa pitkän päivän jälkeen. Aina lasta ei myöskään ole mahdollista antaa kenenkään muun hoidettavaksi, ja tällöin kaikki arjen askareet on tehtävä samalla lapsesta huolehtien.
Vaikka ruuhkavuodet siis asettavatkin pieniä hidasteita itsestä huolehtimiseen, ei tilanne missään nimessä ole toivoton. Voit tehdä todella paljonkin asioita oman hyvinvointisi eteen ilman, että itsestä huolehtiminen vaatii järkyttäviä ponnisteluja. Mitä ne tyypillisimmät haasteet sitten ovat, ja mitä niiden ratkaisemiseksi voi tehdä?
Päivät ovat kiireisiä
Usein etenkin silloin, kun vanhemmat käyvät töissä ja lapset ovat päiväkodissa, kiire on melko tuttu kaveri monessa perheessä. Illat työ- ja päiväkotipäivän jälkeen ovat lyhyitä, eikä aikaa omalle hyvinvoinnille aina ole. Tässä tilanteessa pienet hyvinvointiteot ovatkin niitä, jotka ratkaisee. Esimerkiksi kasvisten lisääminen aterian kylkeen ei vie kuin muutaman minuutin jos sitäkään, mutta sillä on iso vaikutus omaan terveyteen.
Lisäksi pienen ajan käyttäminen suunnitteluun säästää loppupeleissä runsaasti aikaa. Kun mietit valmiiksi viikon ruokalistan ja teet ruokalista apunasi isot ruokaostokset kerralla, säästät aikaa kaupassa haahuilusta.
Kannattaa myös miettiä, missä aikaa olisi jo valmiiksi? Voisitko tehdä lyhyen treenin odottaessasi ruuan kypsymistä uunissa tai lapsen ollessa harrastamassa? Entä mitä jos illalla somemaratonin sijaan menisitkin vaikka puoli tuntia aikaisemmin nukkumaan?
Väsymys haastaa fiksujen valintojen tekemistä
Ruuhkavuosiarki voi jo itsessään olla rankkaa, ja kun tähän lisätään mahdollisesti vielä heikot yöunet, ei olo aina ole kovin virkeä. Tässä tilanteessa parasta itsestä huolehtimista ei suinkaan ole kuormituksen lisääminen raskailla treeneillä, vaan tällöin keho ja mieli kaipaavat ennen kaikkea riittävää lepoa ja palautumista. Panostamalla arjen pieniin palauttaviin hetkiin ja menemällä ajoissa nukkumaan sekä ottamalla omaa aikaa mahdollisuuksien mukaan, voi omaa olotilaa helpottaa. Lisäksi viisaat valinnat ruokapöydässä virkistävät, kun taas esimerkiksi runsas sokerin käyttö saa olon entistäkin nuutuneemmaksi. Vaikka hikitreenit on hyvä jättää väsyneenä vähemmälle, kevyt ulkoilu tai esimerkiksi jooga virkistävät kehoa ja mieltä. Omat elintavat heijastuvat omaan vireystilaan väistämättä, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata pitää ykkösprioriteettina, vaan keskity ensisijaisesti oman mielen hyvinvoinnin tukemiseen ja vireystilan kohottamiseen ravinnon ja levon avulla.
Omaa aikaa on vaikea saada
Vanhempana ei aina ole mahdollista ottaa omaa aikaa milloin haluaa. Joskus on tilanteita, kun sitä ei ole saatavilla juuri koskaan. Tämänkään ei kuitenkaan tarvitse olla este omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle. Tilanteessa, jossa lapsi on menossa mukana koko ajan, kannattaa aktiivinen itsestä huolehtiminen ajoittaa lapsen hereilläoloaikaan mahdollisuuksien mukaan. Lenkkeilkää yhdessä leikkipuistoon ja tee siellä pieni treeni lapsen leikkiessä omiaan tai tee lyhyt kotitreeni lapsen ruutuajalla. Ruokaile yhdessä lapsen kanssa, tämä opettaa myös lapselle tärkeitä taitoja ruokaan ja ruokailutilanteeseen liittyen. Lapsen uniajat kannattaa hyödyntää omaan lepoon. Jos lapsi nukkuu päiväunia, pyri ottamaan tällöin itsellesi oma hetki, sillä me aikuisetkin tarvitsemme aikaa palautua. Myös illalla nauti hetki hiljaisuudesta ja omasta ajasta, mutta malta mennä myös ajoissa nukkumaan, sillä yöuni on meidän tärkein keinomme palautua arjen kuormituksesta.
Lue myös: 5 x miksi liikkua ruuhkavuosina?
<3: Amanda