Säännöllinen syöminen on varmasti asia, joka on monelle teoriassa itsestäänselvyys. Käytännössä moni kuitenkin syö epäsäännöllisesti, vaikka syyt säännölliselle syömiselle olisikin selvät. Me pienten lasten vanhemmat ollaan siitä hyvässä asemassa, että yleensä ruokaa tulee huolehdittua pöytään lapsille melko säännöllisesti. Silti monet vanhemmat eivät itse syö säännöllisesti; ruokailutilanne menee lapsia autellessa tai keittiötä kokkailujen jäljiltä siivoillessa.
Miksi säännöllinen ruokailu on niin tärkeää?
Pureudutaan ensin säännöllisen ruokailun pääsyihin, miksi siitä puhutaan niin paljon?
Säännöllinen syöminen pitää verensokerin tasaisena, verensokeripiikkejä ei tule liian usein, eikä piikit toisaalta ole liian suuria liian pitkistä ateriaväleistä johtuvan suuren annoskoon vuoksi. Toki verensokerin nousuun vaikuttaa kaikkein eniten ruokalautasen sisältö; löytyykö lautaselta valkoista vehnää tai sokeria vai hitaasti imeytyviä täysjyväviljoja?
Liian suuri nälkä pysyy loitolla, kun ruokaa tulee tasaisin väliajoin, eikä sudennälkä pääse missään vaiheessa yllättämään. Tällöin myös annoskoot on helppo pitää sopivina; nälkä on ehtinyt tulla, mutta sen taltuttamiseen riittää itselle sopivan kokoinen annos ruokaa. Myös tarve naposteluun vähenee.
Kun verensokeri pysyy tasaisena ja nälkä loitolla, myös epäterveelliset mieliteot vähenee ja tällöin lautaselta löytyy viisaampia valintoja. Kun nälkä on maltillinen ja sitä myös hieman ennakoi, ehtii hyvin valmistaa terveellisen aterian, ennen kuin nälkä kasvaa liian suureksi ja tulee turvauduttua noutoruokaan.
Kun keho saa riittävästi energiaa pitkin päivää, on olokin virkeämpi. Oma olo ainakin menee äkkiä heikoksi eikä ajatuskaan kulje, jos ruokailuväli venyy liikaa.
5 vinkkiä säännölliseen ruokailuun
- Suunnittele viikon ruokahuolto etukäteen.
- Syö samaan aikaan ja samaa ruokaa lasten kanssa. Tarvittaessa laita puhelimeen muistutus ruoka-ajasta 3-4 tunnin välein.
- Mieti päivän ruokailuja etukäteen etenkin silloin, kun on paljon menoja. Missä välissä ehdit syödä ja otatko omat eväät vai ostatko ne vasta kun tarve tulee? Järjestä ruokailulle aikaa kiireisinäkin päivinä suunnittelun avulla.
- Panosta aamupalaan. Riittävän runsas ja monipuolinen aamupala auttaa pitämään koko päivän ruokailun säännöllisenä.
- Kanna terveellisiä ja pitkään säilyviä eväitä mukana hätävaroina, koska toisinaan arjessa tulee muuttujia. Esim. pähkinät, riisikakut ja raakapatukat toimivat hyvin.
Lopulta säännöllinen syöminen on tottumuksesta kiinni. Kun siitä tulee rutiini, on sen toteuttaminen kiireisessäkin arjessa suhteellisen helppoa siihen verrattuna, ettei säännölliseen ruokailuun ole tottunut. Joten anna jälleen kerran itsellesi aikaa opetella, kärsivällisyys palkitaan kyllä!
<3: Amanda