Onko sulla tavoitteena muuttaa joitakin sun elintapoja tai tehdä ihan kokonaisvaltainen elämäntapamuutos? Arki lasten kanssa on usein toiminnan täyteistä, ja aikaa sekä energiaa itselle on hankalempaa löytää. Helposti me jäädään kuitenkin liikaa jumiin meidän uskomuksiin siitä, mikä lapsiperhearjessa on mahdollista ja mikä ei. Itsestä huolehtiminen on yksi aihealue, josta me helposti ajatellaan, että se olisi ruuhkavuosina jotekin tosi hankalaa. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin, vaan usein me itse vaan asetamme riman liian korkealle. Halumme muuttaa elintapamme kerralla tai liikkua paljon enemmän kuin mikä olisi edes realistista.
Kun me halutaan muuttaa omia elintapoja paremmaksi (enkä nyt puhu laihdutuskuureista, vaikka laihtuminen olisikin yksi sun tavoitteista), me kahmaistaan helposti liian iso pala kerralla. Mietitäämpä vaikka uuden kielen opiskelua. Kukaan ei oleta, että opit kielen yhdessä yössä. Sen sijaan opiskelet lyhyen sanaston tai kielioppisäännön kerrallaan ja asia asialta kieli on hallussa paremmin. Miksi sitten oletamme, että opimme elämään terveellisesti yhdessä yössä? Niimpä.
Etenkin lapsiperhearjessa hommasta kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa toteuttaa. Meillä on arjessa niin paljon muutakin mietittävää ja liikkuvia osia, ettei aivokapasiteetti yksinkertaisesti riitä kovin monen uuden asian opetteluun kerralla. Mutta silloin, kun jaksamme ja maltamme tehdä muutoksia vähitellen, on isompikin elämäntapamuutos hyvin realistinen tavoite keskellä ruuhkavuosia.
Tapojen muuttaminen
Me toimimme suuren osan ajasta autopilotilla meidän tapojen ja tottumusten mukaan. Pesemme aamulla hampaat ja puemme vaatteet päälle asiaa sen kummemmin miettimättä. Tapojen ja rutiinien mukaan toimiminen on kevyttä, sillä meidän ei tarvitse miettiä toimintaamme sen kummemmin. Sen kuin teemme sitä, mitä jokaisena muunakin päivänä tähän asti olemme tehneet. Kuitenkin, kun lähdemme muuttamaan omia tapojamme, meidän täytyy tiedostaa oma toimintamme, emmekä voi vaan tehdä sitä, mitä meidän autopilotti meille sanoo. Tämä on huomattavasti raskaampaa ja tuntuu paljon työläämmältä. Tämä on myös syy sille, miksi omia tapoja kannattaa lähteä muuttamaan ja tehdä elämäntapamuutos pikkuhiljaa. Uuden tavan muodostumisessa kestää keskimäärin noin kaksi kuukautta, osalla siinä menee vähemmän aikaa ja osalla runsaasti kauemmin.
Muutosta täytyy siis aina peilata lähtötilanteeseen ilman, että vertaat itseäsi muihin. Jos olet tottunut liikkumaan kerran viikossa, ei ole järkevää lisätä liikuntakertoja viiteen kertaan yhdellä rykäisyllä. Muutos on niin suuri lähtötilanteeseen verrattuna, että sitä on vaikea pitää yllä ja motivaatio lopahtaa. Sen sijaan jos lähdet ensin lisäämään toisen liikuntatuokion viikkoon, se on helpompi toteuttaa ja saat onnistuneesta toteutuksesta hyvää fiilistä ja onnistumisen tunnetta. Tällöin motivaatio kasvaa. Kun kaksi liikuntakertaa viikossa on muodostunut rutiiniksi ja tuntuu helpolta toteuttaa, lähde lisäämään määrää kolmeen.
Pidä uuden tavan toteuttaminen mahdollisimman helppona. Tällöin uusi rutiini pääsee muodostumaan, eikä liian hankala toteutus tule esteeksi tielle. Kun opit nauttimaan myös matkasta, on helpompi malttaa tehdä pieniä muutoksia sen sijaan, että yrittäisit muuttaa kaiken kerralla. Jos haluat esimerkiksi oppia syömään monipuolisen aamupalan joka aamu, voit aloittaa sillä, että syöt edes vaikkapa banaanin. Kun banaanin syöminen aamuisin tuntuu helpolta, sulle on muodostunut aamupalarutiini. Sen jälkeen tähän rutiiniin on helppo lähteä lisäämään ”lihaa luiden ympärille” eli kasvattamaan aamupalaa ja tekemään siitä monipuolisemman.
Uuden tavan yhdistäminen vanhaan tapaan helpottaa rutiinin muodostumista ja uuden tavan muistamista. Jos päätät venytellä 5 minuuttia joka päivä, niin tee se esimerkiksi heti sen jälkeen, kun olet saanut lapset nukkumaan. Lasten nukkumaanlaitto on valmis rutiini, ja kun alat joka ilta venytellä sen jälkeen, autopilotti alkaa vähitellen yhdistää lasten nukkumaanlaiton ja venyttelyn toisiinsa.
Ole itsellesi armollinen
Lopulta se ei ole niin ylitsepääsemättömän vaikeaa, vaan me itse vaadimme itseltämme liikoja. En silti sano, että elämäntapamuutos olisi koskaan helppoa, mutta mahdollista se on, myös keskellä kiireisiä ruuhkavuosia. Aseta tavoite, suunnittele homma huolella ja mieti askelmerkit. Minkä tavan opettelet ensimmäisenä ja kuinka kauan sitä harjoittelet, minkä tavan otat seuraavaksi opetteluun? Tarkista, että uudet tavat ovat linjassa tavoitteen kanssa. Ole päättäväinen, mutta muista armollisuus. Jos ja KUN poikkeat polulta, älä soimaa siitä itseäsi vaan astu takaisin polulle ja jatka siitä mihin jäit. Pystyt siihen kyllä! <3
Lue myös: Tavoitteet – kannattaako sellaista asettaa ja mitä ottaa huomioon?
<3: Amanda