Kotiruuan terveellisyys on asia, joka mietityttää monia. ”Voinko syödä samaa ruokaa lasteni kanssa?” onkin kysymys, jonka kuulen työssäni todella usein. Vastaus kysymykseen on joka kerta yhtä helppo: voit, ellei jokin allergia tai sairaus ole rajoitteena. Tässä postauksessa perustelen vastaustani laajemmin.
Luulen, että sosiaalinen media on yksi syy siihen, miksi tätä kysymystä edes kysytään. Somekanavat täyttyvät toinen toistaan terveellisempien ruokien kuvilla; on monipuolisia salaatteja, smoothiebowleja ja superfoodeja. Aikuisen suuhun nämä edellämainitut ruuat sopivat varsin hyvin, mutta lapset ovat usein valikoivampia ruuan suhteen. Tavallinen kotiruoka ei yhtäkkiä enää tunnukaan niin terveelliseltä ja monella onkin käsitys, ettei lapsillekin maistuva kotiruoka ole riittävän terveellistä. Kumotaan tämä käsitys siis heti kättelyssä: kotiruoka riittää.
Panosta terveellisyyteen pikkujutuilla
Tavallisen kotiruuan terveellisyyteen on helppo panostaa pikkujutuilla mausta tinkimättä. Makaronilaatikon voi tehdä täysjyväpastasta, kastikkeen pohjana voi käyttää tomaattimurskaa kerman sijaan, kinkkukiusauksen päältä voi jättää juuston pois tai käyttää vähärasvaista versiota ja niin edelleen. Kun ruuan kylkeen tekee runsaan salaatin tai vaikka raasteen, saa aterialta tankattua vitamiineja ilman, että ruoka alkaa lasten mielestä maistua oudolta. Perus kotiruoka on siis aivan riittävän terveellistä!
Ruuanlaitoissa kannattaakin aina pyrkiä siihen, että tekee maukasta, lapsille maistuvaa ruokaa terveellisyydestä tinkimättä. Jos vihreä smoothie aiheuttaa ennakkoluuloja, voit aivan yhtä hyvin tehdä vaaleanpunaista mansikkasmoothieta. Jos keitetty porkkana ruuan seassa aiheuttaa varman ruuasta kieltäytymisen, niin voisiko sen porkkanan syödä raakana erikseen? Toki kasviksia on aina hyvä tarjota myös lapsille, mutta miksi tarjota niitä sellaisessa muodossa, jossa ne eivät mene alas? Kotiruuan terveellisyyteen ei vaikuta se, missä muodossa kasvikset syödään, ja kun kasvikset ovat tarjoiltuna erikseen, voi kukin ottaa juuri sitä mitä haluaa.
Myös pieni hämääminen on sallittu!
Lapsia voi myös yrittää hämätä, toisten kohdalla se on helpompaa kuin toisten. Meidän 2,5-vuotiasta saa hämättyä raastamalla kasvikset esim. pastaruuan sekaan pilkkomisen sijaan. Myös teeleipiä ollaan viimeaikoina tehty usein, ja niiden taikinaan on helppo raastaa porkkanaa mukaan. Kasvisten keittäminen ja soseuttaminen esim. kastikkeisiin on myös yksi kokeilunarvoinen idea. Jos tällaiset hämäykset eivät mene läpi, ei siitä kannata tehdä ongelmaa. Kuten sanottu, ne kasvikset ovat ihan yhtä terveellisiä erikseenkin syötyinä.
Pakko vielä lopuksi mainita, että lasten ruokailutottumuksiin voi myös vaikuttaa tarjoilemalla erilaisia makuja (kasvikset mukaanlukien) pienestä pitäen. Näin he tottuvat erilaisiin juttuihin, eikä heidän mieltymyksiään tarvitse liiemmin pohtia jokaisen ruuan kohdalla. Tarjoa siis rohkeasti isommallekin lapselle raaka-aineita, jotka eivät ole niitä lemppareita. Muista kehua, kun lapsi maistaa!
Lue myös: Univaje ja terveelliset elämäntavat
<3: Amanda