Leivän huono maine näyttää olevan kovin sitkeässä, ja ajattelinkin tuoda oman näkemykseni leivän syönnistä esille. Saako sitä leipää siis syödä? Vai onko se sallittua vain herkkupäivinä?

Mä luulen, että yksi tekijä sille, miksi leipää pidetään niin epäterveellisenä, on tapa syödä sitä. Jenkeissä leipä syödään valkoisena maapähkinävoin/nutellan sekä hillon kera. Suomessa on sentään saatavilla ruisleipää, mutta sen päälle ladotaan voita, juustoa ja meetvurstia. Ei kovin terveellistä ja samalla tulee muutenkin nielaistua aika paljon turhia kaloreita. Mutta mitä jos valitsisit sen ruis-/täysjyväleivän ja siihen päälle laittaisit kasviksia, kananmunia ja lohta? Heti paljon terveellisempää. Ymmärrätte siis pointin, voit itse vaikuttaa leivän terveellisyyteen paljonkin.

No voiko sitä leipää syödä kuinka monta kertaa päivässä? Nyt tulee mun henkilökohtainen mielipide, ja se kuuluu niin, että leipää ei kannata kuitenkaan puputtaa ihan jokaisella aterialla. Ihan jo siksi, että silloin ruokavalion monipuolisuus kärsii. Mä itse olen ottanut linjan, että kerran päivässä on mulle sopiva määrä, yleensä leipä pääsee iltapalan rooliin. Näin mun ruokailut pysyy monipuolisena; aamulla nautin puuroa marjojen sekä rahkan kera, välipalalla syön hedelmiä, pähkinöitä, jogurttia tai smoothien. Ja iltapalalla kun tulee nälkäisenä töistä kotiin, on ihanaa pistellä ne paahdetut ruisleivät poskeen kera kananmunan. Näin mulla tulee päivän mittaa syötyä monipuolisesti eri raaka-aineista tehtyä ruokaa.

Miksi mä syön leipää? Koska mä rakastan sitä. Etenkin illalla tekee miltei aina mieli jotain suolaista, ja ne illan ruisleivät onkin mun tapa herkutella ja sallia itselle nautinto työpäivän päätteeksi. Lisäksi olen huomannut, että vaikka leipä suurissa määrin turvottaakin, niin tuo kaksi palaa nostaa päivän kuituannosta aika reippaasti, jolloin mun vatsa voi itseasiassa paremmin. Toki kuitua saa muualtakin, kuten kaurapuurosta, myslistä, marjoista jne, mutta helposti ilman leipää tulee vedettyä sen tilalta jotain rahkaa, josta kuituja ei sitten taas löydy. Eli leipä on helppo ja herkullinen tapa lisätä omaa kuitujen saantia, mutta toki niitä kuituja muualtakin saa. 

Leipää siis ehdottomasti saa syödä, mutta syö se täysjyvänä, mieti mitä siihen päälle laitat ja huolehdi ruokavalion monipuolisuudesta. Myös margariinin kohdalla voi tehdä viisaampia ja hieman puhtaampia valintoja. Muussaa sen sijasta avokado ja voitele se leivän päälle. Tai sitten tee margariinisi itse! Mä nimittäin tein, ja vaikka pääosassa onkin ehta voi, niin tämä on sentään puhdasta ja ihanan helposti levittyvää tavaraa. Lisäksi oliiviöljy hieman kompensoi voin kovaa rasvaa ja tämä margariini on myös älyttömän hyvän makuista! 

TEE SE ITSE -MARGARIINI
200g voita

1,5dl oliiviöjyä
0,5dl vettä

Sekoita sähkövatkaimella huoneenlämmössä pehmennyt voi, oliiviöljy sekä vesi keskenään. Kaada seos kannelliseen rasiaan ja pistä jääkaappiin jähmettymään. 

Mitä mieltä sä oot leivän syönnistä? Saako sitä syödä?

~ Amanda


2 Comments

Sipsi · 22. kesäkuuta 2017 at 20:47

Todellakin saa! 😀 Mielestäni hiilihydraattina voi käyttää niin leipää, tortillapohjia, puuroa, perunaa, riisiä, pastaa tai vaikkapa pizzapohjaa, jos se ei ole ainut vaihtoehto mitä syö. Myös millaista ed. syö, on väliä. Syötkö tummaa/täysjyväversiota tai esimerkiksi ilman lisättyä sokeria/siirappia (leivät esim). Ja myös mitä muuta; laitatko pizzaan aurajuustoa, pekonia ja majoneesia vai tomaattia kanaa ja punasipulia. Vai tortillaan vähärasvaista nautaa ja avokadoa vai kaupan valmis kastikkeita rasvaisen lihan kanssa.

    amandasilver · 25. kesäkuuta 2017 at 22:23

    Just näin! Ne on niitä valintoja ☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *