Tämä on asia jota oon miettinyt jo pitkään. Normaali vartalo. Somessa sellaisia näkee vain harvoin, ellei sitten normaali vartalo ole nykyää rasvaton ja treenattu… Ihannevartalo ja normaali vartalo menee tässä myllerryksessä helposti sekaisin.

Musta on aika surullista, että somesta meille tulee niin paljon paineita näyttää tietyltä. Normaalivartaloiset kokevat olevansa lihavia, aina halutaan vain tiukempi ja tiukempi kroppa. Syömishäiriöt ovat yleistyneet, ja luultavasti sosiaalinen media on todella iso syypää tähän. Somessa kilpaillaan siitä, kenen kroppa on rasvattomin, kenellä on isoimmat lihakset ja kuka herkuttelee vähiten. Jopa liikunta-alan ammattilaiset myyvät itseään ulkonäöllään.
Mun mielipide on se, että liikunta-alan ammattilaisten ja someaktiivien täytyis näyttää mallia muille. Totta kai tiedän, että mielikuvat myyvät. Mutta meillä jokaisella on vastuu, ja se vastuu on valtava. Ja älkää nyt kukaan tulko sanomaan, että vastuu on katsojalla, kun ei se vaan toimi. Ei 14-vuotias välttämättä tajua mikä on normaalia ja mikä ei. Ja on mulle muutama keski-ikäistynytkin myöntänyt, ettei heidän ikäluokkansa osaa välttämättä katsoa kuvia kovin kriittisesti, sillä photoshopit sun muut kuvankäsittelyohjelmat ovat asioita, joiden kanssa he eivät ole tottuneet pienestä asti elämään. Ja kyllä ne kuvat syöpyvät varmasti myös monen muun mieleen vaikka kuinka tiedostaisi, että kuvaa on voitu muokata ja ihminen ei todellakaan näytä samalta ”normaaleissa asennoissa”. Ja kun seuraavan kerran katsoo omaa peilikuvaansa, niin ei sitä välttämättä kovin ilolla katso. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tämä pätee myös someen. Kuvat viestivät, että hei sinä normaalivartaloinen, ei ole siistiä olla normaali vaan täytyy pystyä parempaan. Kuvien viesti on älyttömän paljon voimakkaampi kuin tekstin, niin hyvässä kuin pahassakin.

Toki on inhimillistä haluta saavuttaa täydellinen vartalo, saahan tällaiset ihmiset ihailua osakseen. Mutta onko instakuvassa keikistelevä, sinun silmääsi täydellisen vartalon omaava henkilö onnellinen? Tai olisitko sinä onnellinen jos sun vartalo näyttäisi samalta, ottaen huomioon mitä kaikkea se vaatii. Entä onko kuvassa oleva henkilö todellisuudessa edes itse tyytyväinen kuntoonsa? Luulen, että aina meiltä löytyy jotain mitä olisi kiva parantaa. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa välillä pysähtyä miettimään, mitä elämältään todella haluaa. Haluatko voivotella mummoksi asti vatsamakkaraa, vai eläisitkö elämääsi mieluummin täysillä ja nauttien?

Vartalossa saa näkyä elämä. Arvet kertovat kokemuksista, kenties olet kantanut sisälläsi lasta (tai kaatunut skeittilaudalla niinkuin minä :D). Selluliitti muistuttaa makeista hetkistä, rypyt kertovat eletystä elämästä, naururypyt onnellisesta elämästä 🙂 Miksi niitä täytyisi jotenkin peitellä? Onko katseet kääntävä vartalo sen arvoinen, että sen puolesta on uhrattava kaikki muu? Ei kuntoliikkujan tarvitse näyttää ammattiurheilijalta. 

Miksi emme siis yhdessä lähde viemään kulttuuria terveellisempään suuntaan? Mun mielestä nykyinen touhu on kaikkea muuta kuin terveellistä, sairasta suoraan sanottuna. Mun mielestä terveellisyys on sitä, kun tuntuu, että on pääasiassa ihan onnellinen. Kun oma keho toimii, ja siellä on hyvä olla. Kun terveellinen elämäntapa ei vaadi suuria uhrauksia ja voit hyvällä omalla tunnolla myös herkutella kun siltä tuntuu. Kun liikunta antaa energiaa ja hyvää oloa eikä ole pelkkää suorittamista. Hyvinvointi on kaunista, enkä tarkoita hyvinvoinnilla pelkkää fyysistä hyvinvointia. Itsevarma, positiivinen ja ystävällinen ihminen on kaunis, oli vyötäröllä sitten makkara tai kaksi.
Tiedättekö sen, kun näette kauniin ihmisen (esim. somessa), mutta kun tapaatte tämän livenä, tyyppi onkin tympeä ja ylimielinen. Tässä vaiheessa mua alkaa ainakin vaan ärsyttämään koko tyypin naama enkä todellakaan enää miellä häntä kauniiksi. Se olemus vaan vaikuttaa niin paljon! 

Nautitaan elämästä, liikutaan itselle mieluisalla tavalla ja syödään 80% ajasta terveellisesti, normaalia kotiruokaa. Yritetään olla suorittamatta liikaa ja hyväksytään oma vartalo sellaisena kuin se on, kohdellaan sitä kunnioittavasti. Toki tähän samaan hengenvetoon on sanottava, että jos sulla on ylipainoa, niin toki silloin saa ja kannattaakin laihduttaa. Mutta tee sekin oma hyvinvointi edellä omaa kehoa kunnioittaen, oman terveytesi takia. Keskitytään ulkonäön sijaan terveellisiin elämäntapoihin ja omaan asenteeseen sekä olemukseen, siihen miten kohdellaan muita ihmisiä. ♥

~ Amanda


18 Comments

Sanni · 1. kesäkuuta 2017 at 20:31

Aivan ihana teksti! Osu ja uppos suoraan sydämeen….-kiitos-

  amandasilver · 1. kesäkuuta 2017 at 20:36

  Voi kiitos Sanni! 🙂

Roosa · 1. kesäkuuta 2017 at 21:59

Kiteytit just sen, mitä mun päässä on viime aikoina liikkunu. <3

  amandasilver · 1. kesäkuuta 2017 at 22:19

  <3

Emilia · 1. kesäkuuta 2017 at 22:10

Hyvä teksti. Nostaisin kuitenkin esille, että välillä teot joilla vatsamakkarat saa pois voivat lisätä iloa elämän muillakin osa-alueilla. Ainakin oma elämäni on huomattavasti onnellisempaa ja reippaampaa kun olen saanut terveet rutiinit osaksi elämää. Ne rutiinit, joilla alun perin halusin eroon ylimääräsestä rasvasta. Nyt voin sanoa, että tätä elämän tyyliä en haluaisi vaihtaa. Eli ei se timmi kroppa aina vaadi suuria uhrauksia ja onnetonta elämää 🙂

  amandasilver · 1. kesäkuuta 2017 at 22:26

  Joo siis ehdottomasti terveellinen elämäntapa lisää onnellisuutta, yritinkin tuoda terveellistä elämäntapaa tekstissä esille, mutta ilmeisesti se vähän hukkui muut vaahtoamisen alle 😀
  Mutta lähinnä mietin sitä, että suurin osa joutuis olemaan todella tarkkoja jos haluais näkyvät vatsapalikat tai muuten olla tosi tiukassa kunnossa. Normaalivartalolla tarkoitan perus tervettä ja normipainoista kroppaa, jota voi ylläpitää terveellisellä mutta vähän rennommalla tavalla elää.

  Mutta nääkin on taas niin henkilöstä kiinni ja mielipidejuttuja, minkä kukakin kokee hyväksi itselleen 🙂

  Se mitä halusin postauksellani sanoa, niin normaali kroppa on ok. Ei tarvitse olla lavakunnossa vuoden ympäri, näin kärjistettynä. 🙂

Sanna · 1. kesäkuuta 2017 at 22:37

Heippelis peippelis. Itse kiinnittäisin huomiota perusteluihin ja siihen, että mainitsee mikä tekstissä on omaa päättelyä ja omia mielipiteitä, ja jos faktoja sisällyttää niin ehkä avata vähän mistä faktat on peräisin. Ei muuten, mutta tässä tekstissä on aika topakka sävy ja sille kaipaisi vähän perustaa 🙂 Ehkä tarkoitus oli hieman provota mustavalkoisella vastakkainasettelulla, mikä on ihan fine! Siistii kesää!

  amandasilver · 1. kesäkuuta 2017 at 23:18

  Kiitos vinkeistä! 🙂 Lähinnä tarkoitus oli just vähän ravistella ihmisiä, mutta hyvähän toki olis ollut perustella paremmin.

... · 2. kesäkuuta 2017 at 00:47

Taitaa riippua aika paljon siitä minkälaista porukkaa somessa seuraa (jos mitään)/ mihin kiinnittää huomiota. Esimerkiksi ”Somessa kilpaillaan siitä, kenen kroppa on rasvattomin, kenellä on isoimmat lihakset ja kuka herkuttelee vähiten.” — en voi toki puhua kuin omasta puolestani, mutta: itse en ole huomannut oikeastaan mitään tälläistä, päinvastoin kaikenlaisten vartaloiden hyväksymistä (enemmän ja enemmän myös kurvikkuuden, pyöreyden yms. hyväksymistä, jopa suosimista verrattuna laihuuteen tai kovin treenattuun kuntoon).

Joo, treenaaminen ja fitness ja muu on pinnalla ja näkyy somessa, mutta miksi, miksi muiden ulkonäöstä _kuvissa_ pitää ottaa turhia paineita?
Jotenkin hyvin vaikea ymmärtää, etenkään aikuisilla, joilla nyt ei luulisi olevan enää aivan älytöntä tarvetta sopia yhteen samaan ’suosittuun’ muottiin — täytyy olla itsetunnon jo aika alhaalla muutenkin kuin vain trendien ja somen takia..?

Mielenkiintoinen mutta kummallinen aihe, ei ollut tarkoitus kuulostaa ylimieliseltä tai kärkkäältä (ja ei, en sovi mihinkään fitnesskaunotarmuottiin itsekään mutta ei kyllä jaksa kiinnostaakaan :’D)

  amandasilver · 9. kesäkuuta 2017 at 12:05

  Niimpä, ei niistä muiden kuvista tarvitsekaan ottaa paineita. Mutta asioilla on aina monta puolta, eikä kaikkien ole yhtä helppoa olla ottamatta paineita. Ja kyllä, taustalla voi olla ja varmasti useinkin on itsetunto-ongelmia. Me ollaan erilaisia kaikki ja huomataan myös eri asioita eri tavalla 🙂

Saima · 2. kesäkuuta 2017 at 01:11

Nyt oli asiaa! Olen miettinyt näitä samoja asioita paljon! Toivottavasti tämä pistää ihmiset miettimään asiaa.

  amandasilver · 9. kesäkuuta 2017 at 12:06

  Kiitos Saima! 🙂

Hanna · 2. kesäkuuta 2017 at 07:05

Hei, en oo ikinä tajunnut tätä fitness-hömpötystä: kun urheilee 3-4 kertaa viikossa (crossfit/juoksu) ja syö kohtuudella kaikkea, myös viiniä 2 kertaa viikossa, olen pysynyt tikissä aina. Toiset näkee kauheeta vaivaa koko ajan, kun ei se fittinä olemin oikeesti vaadi kun sen, että et ikinä (no 3kertaa vuodessa) ahmi mitään. Oikeen huvittaa tyypit, jotka seuraa vuosi tolkulla jtn ohjelmaa ovat silti semi ei-tikissä 😀 Tämä ei tosiaankaan johdu mun ’geeneistä’ vaan siitä että teen kaikkea tasapainoisesti: urheilen sopivasti (en liikaa), nautin elämästä (viini, pienet herkut), nautin myös muista elämän osa-alueista. Pointtina tässä se että terveellinen elämäntapa ei todellakaan tarvitse urhauksia, ja kaikki jotka sitä väkinäisesti tavoittelevat luulevat niin. Tekisi vaan mieli sanoo että haloo, syö sillon kun on nälkä ja sen verran että ei ole. Jos oot sekoittanut sun nälkäsingnaalin niin sitten (esim koko ajan nälkä) pitää miettä että miten pääsee nälkäkoukusta eroon (esim vähentämällä liiallista urheilua, joka todellakin sekoittaa nälkäsignaalin, tai vähentämällä ylipäätänsä syömistä joksikin ajaksi, jos on esim tottunut syömään kokoajan). Olen jo kohta kolmikymppinen ja toiminut on.

  amandasilver · 9. kesäkuuta 2017 at 12:12

  Ja myös tuo ”tikissä” olemisen käsitys voi olla hieman eri. Hyvässä kunnossa voi todellakin olla nautimalla elämästä ja syömällä perusterveellisesti, mutta itse haen nyt lähinnä oikeasti tikissä olevaa, lihakset erottuu hyvin jne. Sellaista ei todellakaan normaalin, terveellisesti syövän tyypin kroppaa.
  Eihän se terveellinen elämäntapa uhrauksia tarvitsekaan, itse syön terveellisesti, herkuttelen kun siltä tuntuu ja olen ihan hyvässä kondiksessa mielestäni. Mutta en missään rasvattomassa kunnossa silti.
  Todellakin olen siis myös sitä mieltä, että hyvässä kunnossa voi olla myös rennosti eläen, ja liputan myös tämän puolesta ihan 100-0. Mutta tosiaan, tekstissäni hain hieman erilaista kuntoa kuin normaalia urheilullista kroppaa.

Jasmin · 2. kesäkuuta 2017 at 08:39

Heips Amanda, aivan loistava kirjoitus! Olen itsekin pohtinut samoja asioita viime aikoina ja olen aika lailla samoilla kannoilla kanssasi. Missä vaiheessa esim. lapsuutemme tavalliset kotiruoat, kuten makaronilaatikko tai spaghetti ja lihapullakastike muuttuivat muka niin epäterveellisiksi ruoiksi, että niitä voidaan syödä korkeintaan cheat-päivinä?! On kuitenkin hyvä, että kaiken tämän täydellisyydentavoittelun keskellä esim. instagramissa monet fitness-alan ihmiset ovat ottaneet kantaa asiaan näillä ”30 second transformation”- ja ”before and after photoshop”-kuvillaan. Toivon todella, että tämä trendi ns. täydellisen fysiikan etsinnästä muuttuu pian kohti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin etsimistä, mistä nähdäänkin jo pieniä merkkejä. 🙂

Ihanan aurinkoista alkukesää!

  amandasilver · 9. kesäkuuta 2017 at 12:14

  Kiitos Jasmin! Näimpä juuri. Ja todellakin, onneksi myös tuo toinen kääntöpuoli on olemassa. Toivotaan, että saadaan vietyä tätä ulkonäkökeskeistä maailmaa vielä enemmän tuohon hyvinvoivaan suuntaan. 🙂

Hertta · 2. kesäkuuta 2017 at 14:17

Tosi hyvä teksti! Viime aikoina olen itsekin pohtinut näitä asioita joten tuli oikeeseen saumaan tä postaus.😊 Ihanaa kesän alkua!

  amandasilver · 9. kesäkuuta 2017 at 12:15

  Kiitos, ja samoin ihanaa kesää myös sulle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *