Oon tässä kauhuissani lueskellut erinäisten ihmisten kesäkuntodieeteistä. Toisella on ”100 000.” dieetti menossa, toinen kituuttaa 500-800 kalorilla 5 kuukautta ennen kesää, joka vuosi. Nuo esimerkit ovat joillekin pelottavan normaalia elämää ja samalla esimerkkejä siitä miten kenenkään ei ikinä pidä tehdä, vaikka kuinka yrittäisi perustella että ”tämä sopii mulle ja toimii”. Ihmisen kroppaa ei yksinkertaisesti ole tarkoitettu minikaloreilla kituuttamiseen tai jatkuvaan jojoiluun, eikä nuo tavat toimi tai varsinkaan sovi kenellekään, ainakaan pitkällä tähtäimellä.

 

Siksi haluankin sanoa jyrkän vastalauseen kesäkunnolle, ja kehottaa jokaista hommaamaan sellainen ”kesäkunto”, joka on samalla myös syksy-, kevät että talvikondis. Keho kaipaa normaalipainoa ja terveellisiä elämäntapoja ympäri vuoden.

Somessa pyöriessäni olen huomannut, että pelottavan monella dieetit ovat jotain ihan muuta kuin järkeviä. On nutrausta ja paastoja, kitukaloreita ja överitreenaamista. Ei kroppa kestä sellaista rääkkiä. Etenkin naisilla hormonitoiminta häiriintyy todella helposti, minikaloreilla kroppa ei saa tarvitsemiaan vitamiineja, hivenaineita sekä energiaravintoaineita ja rasvan lisäksi lähtee myös lihakset. Aineenvaihdunta alkaa käydä hitaalla, eikä kilpirauhanenkaan tarvitse kovin radikaalia kaltoinkohtelua häiriintyäkseen. Ja mikä parasta, kun kesä tulee ja grilli laitetaan kuumaksi, joka ikinen kilo tulee rytinällä takaisin ja vielä korkojen kera. Sen jälkeen vedellään taas talvi suklaata ja seuraavana vuonna sama rumba toistuu. Jojoilukierre on valmis.

Toki kesäkunnon voi tavoittaa viisaamminkin, mutta kaikkein paras tapa on tehdä ympäri vuoden sellaisia valintoja, joilla rasvaprosentti pysyy normaalilukemissa eikä sen kummempia dieettejä tarvita. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta pysyvä terveellinen elämäntapa on oikeasti tavoittelemisen arvoinen asia. Se on toki se hitaampi reitti saavuttaa tuloksia ja moni repii pelihousunsa kun tulokset tulevat niin verkkaiseen tahtiin, mutta kun ne tulokset kerran saavutetaan, niin ne ovat pysyviä. Hyvä nyrkkisääntö on noudattaa sellaista ruokavaliota, jota voisit noudattaa koko lopun ikääsi. Pystyisitkö elämään mummoksi asti pelkillä mehuilla? Kieltäytyä herkuista seuraavat 50 vuotta? Tuskin. 

Neljä kultaista askelta pysyvän kesäkunnon saavuttamiseen:

  1. Kaikki lähtee ruokailun säännöllisyydestä. Sen lisäksi, että aineenvauhdunta pysyy käynnissä ja ruuansulatus pelaa paremmin, niin myös verensokeri pysyy tasaisena eikä kamalia herkkuhimoja tule. Tällöin on paljon helpompi myös syödä terveellisemmin, väsyneenä ja nälkäisenä suklaapatukan houkutus on liian suuri. Kun päivä alkaa kunnon aamiaisella ja energiaa tankataan tasaisesti 2-4 tunnin välein pitkin päivää, ei ylilyöntejä tule niin herkästi.
  2. Kun ruokarytmi on kunnossa, on aika kiinnittää huomiota siihen, mitä lautasella on. Syö runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, ne täyttävät vatsaa ilman turhia kaloreita. Huolehdi, että jokaiselta aterialta ja välipalalta löytyy vähintään kourallinen värikästä purtavaa. Lisää jokaiselle aterialle jokin proteiinin- ja pehmeän rasvan lähde, äläkä unohda myöskään laadukkaita hiilihydraatteja. Muista, että 80% tuloksista tehdään keittiössä! 
  3. Seuraavaksi on aika tarkistaa annoskoko. Lounaalla ja päivällisella lautasmalli on toimiva vaihtoehto pitää annoskoko kurissa. Voit laskea oman kulutuksesi esim. täällä. Ruokapäiväkirjan avulla (esim. Fineli) voit tarkistaa saatko sopivasti energiaa. Jos haluat saada painoa pois, päivittäisen energiavajeen olisi hyvä olla enintään 500kcal. Näin kroppa pysyy terveenä ja muutos on pysyvä, eli saavutat tuon ympärivuotisen kesäkunnon! 
  4. Jo pienikin määrä liikuntaa edistää terveyttä ja ylläpitää kuntoa. Lisäksi se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lisää energiankulutusta. Tee viikoittain pari kestävyysharjoitusta ja pari lihaskuntotreeniä.

Niin yksinkertaista se on. Ei mitään ihmekeinoja tai hifistelyä, vaan yksinkertaisia ohjeita, joilla saa perustan kuntoon. Ainii, äläkä missään nimessä unohda myöskään riittävää unta ja lepoa!

TSEKKAA MYÖS EDELLINEN POSTAUS: Hatch Squat Program – kyykkytulokset ennen ja jälkeen

SEURAAVA POSTAUS: Omat ennätykset ja kehittyminen CrossFitissa

~ Amanda


2 Comments

OMAT ENNÄTYKSET JA KEHITTYMINEN CROSSFITISSA - Do it today · 1. toukokuuta 2017 at 20:47

[…] ÄLÄ TAVOITTELE HETKEN KESÄKONDISTA! […]

YHDEKSÄN SYYTÄ MIKSI PAINO EI PUTOA - Do it today · 28. toukokuuta 2017 at 15:01

[…] ÄLÄ TAVOITTELE HETKEN KESÄKONDISTA! […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *